Wydział nauk
ekonomicznych
Centrum Innowacji
i Transferu Wiedzy
w Agrobiznesie
logowanie / Rejestracja

S2B - SCIENCE TO BUSINESS

//Aktualności / III Kongres Bezpieczeństwa Żywności

III Kongres Bezpieczeństwa Żywności

W Hotelu Bellotto w Warszawie odbył się dwudniowy, trzeci już Kongres Bezpieczeństwa Żywności pod hasłem One Health – One Way to the World. Był on zorganizowany przez firmę PPH EWA-BIS Sp. z o.o, Katedrę Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw Wydziału Nauk Ekonomicznych SGGW, Klaster Innowacji w Agrobiznesie, European Qualification Alliance SCE, we współpracy z Międzynarodowym Centrum Łańcucha Żywnościowego (FoodNetCenter Bonn) Uniwersytetu w Bonn, IFS Office Central & Eastern Europe oraz interdyscyplinarnymi przedsiębiorstwami.

Kongres stanowi platformę wymiany wiedzy i doświadczeń w zakresie bezpieczeństwa żywności, nowych technologii, dostępu do rynku, globalnej logistyki, zależności i kooperacji między wielonarodowymi i małymi producentami, standardów prywatnych i publicznych oraz zrównoważonego rozwoju. Kongres jest skierowany do producentów i przetwórców żywności, handlu detalicznego i hurtowego, jednostek certyfikujących, urzędowej kontroli oraz przedstawicieli nauki.

Wprowadzeniem do dyskusji były wystąpienia prof. dr. hab. Henryka Runowskiego, kierownika Katedry Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw Wydziału Nauk Ekonomicznych, prof. dr. hab. Mariana Binka, Prorektora SGGW ds. Nauki, dr Niny Drejerskiej, prodziekana Wydziału Nauk Ekonomicznych ds. Współpracy z Jednostkami Krajowymi i Zagranicznymi. Prorektor uczelni, profesor Marian Binek w swoim wystąpieniu zwrócił między innymi uwagę na interdyscyplinarność koncepcji One Health. Prorektor Binek podkreślił, że skuteczne działania w zakresie bezpieczeństwa żywności możliwe są tylko przy ścisłej współpracy środowisk biznesowych i naukowych.

Podczas konferencji poruszanych było wiele ważnych tematów między innymi dotyczących bezpieczeństwa i zarządzania jakością żywności w postaci referatów tematycznych, w tym m.in.: Bezpieczeństwo żywności a bezpieczeństwo agrobiznesu, One Health Concept in practice, Działania sieci handlowych w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz eksportu produktów rolno-spożywczych, Rolnictwo Ekologiczne, Praktyki analityczne w badaniach pozostałości pestycydów oraz wiele innych.

W konferencji wzięli udział naukowcy oraz praktycy wielu krajowych oraz zagranicznych instytucji.

Data dodania: 2016-11-24

//Pozostałe

Otrzymanie certyfikatu ESCA Bronze

Z przyjemnością informujemy, iż Klaster Innowacji w Agrobiznesie otrzymał certyfikat ESCA Bronze. Certyfikat ten jest dowodem na poddanie się benchmarkingowi oraz oznacza chęć dalszego doskonalenia w ... (czytaj więcej)

Weryfikacja standardów zarządzania klastrem

W dniu 30 października 2015 roku w siedzibie Klastra Innowacji Agrobiznesie w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbyło się spotkanie w ramach projektu "Pogłębiona inwentaryzacja klast... (czytaj więcej)